Aktuellt

 • Tack!

  Föräldramötet är slut och Pärlplattan har gått till historien. Nu är den allra sista föreställningen spelad inför en påtagligt road publik på Folkets Hus i Landskrona. Ensemblen levererade med bravur! Ett stort tack till er alla som kom och tittade på Pärlplattan!

  Nu en välförtjänt paus. Men kanske hägrar nya spännande projekt bortom närmaste krök…

 • Pärlplattan

  Pärlplattan, 2004 års succé – comeback 2024!

  2004 uppförde nystartade föreningen Universalteatern en nyskriven pjäs, Pärlplattan av Henrik Valentin, i regi av Birgit Carlstén. Nu, tjugo år senare, väljer Universalteatern att köra en ”favorit i repris” – vi sätter upp Pärlplattan igen, nu i ny regi och med en ny ensemble!

  Pärlplattan är en tragikomisk historia som utspelar sig på en kooperativ förskola. Barnen har gått hem för dagen och nu ska några av deras mammor och pappor och några ur personalen samlas för ett gemytligt föräldramöte med kaffe och tårta, kloka anföranden om pedagogik och kanske och en och annan lek. Det är en spretig samling personligheter som möts: den överambitiösa föreståndarinnan, den unga och upproriska praktikanten, den stroppige direktören som sneglar på allt i kjoltyg, direktörens svartsjuka hustru som ofta smyger ut och stärker sig med något ur den medhavda flaskan och den unge hipsterpappan som vill ta kommandot när tårtan ska bakas. Plus den bittra och bitska ensamstående unga mamman som ofta sveper in sig i offerkofta och den något äldre mamman som gärna vill brista ut i sång och inte märker att ingen vill lyssna. För att inte tala om det lilla krypet Putte som är en… ja, det får visa sig.

  Det är alltså upplagt för full kabalik och ett föräldramöte som ingen av deltagarna kommer att glömma i första taget. Inte ni i publiken heller, hoppas vi! Vi vill kunna bjuda på många skratt, men också en och annan eftertanke, för detta är en pjäs som rymmer absurd komik såväl som stråk av vemod och allvar.

  I rollerna:

  Birgitta Ruchig, föreståndare på förskolan Pärlplattan (Gunilla Wiksell).

  Tanja Ek, praktikant på Pärlplattan (Rebecka Gren).

  Peter Skiljonius, ung pappa till Marcus och Amanda (Michael Nilsson).

  Christina och Johan Blyander, föräldrar till Sebastian (Sofia Aspler och Bengt Mangs).

  Siv Andersson – ensamstående mamma till Lill-Inga (Ronja Lehtonen).

  Wanja Pinowskoja, mamma till Nikolai (Minoo Malek).

  Producent: Elias Truedsson

  Manus: Henrik Valentin

  Regi: Patrik Kumlin